Alle wegen leiden naar “El Theo”. Salares is een pareltje van een dorp, waar de muren elk jaar opnieuw friswit worden gekalkt voor de feria. Hier is de mudéjar-architectuur het duidelijkst zichtbaar. Maar in plaats van naar de Moorse Santa Anakerk (net als in Archez ooit een moskee met minaret) of de herstelde Romeinse brug, leiden alle wegen – lang voor je Salares binnerijdt – niet naar Rome maar naar “Bar el Theo”. Je ziet namelijk overal houten bordjes hangen met dit opschrift, zodat je geen keuze hebt en je willens nillens naar den Theo moet.
Wellicht kom je daar rond de middag aan en kun je dus genieten van zijn kookkunsten. Theo is kok, kunstenaar, fotograaf, modelbouwer, restaurateur,… enz. Hij zal je met veel plezier zijn foto album tonen met typische beelden van Salares zoals de gevel met de drie deuren, de gevel met deur op 1 hoog (zonder trap), sneeuw in Salares,… Tijdens onze passage had hij de Sint Ana kerk in chocolade en suiker nagebouwd, geen exacte kopie maar toch… Elke zomer wordt er een Moors feest gehouden, Al-Andalus leeft hier nog.
Salares is dubbel zo groot als Archez en heeft een oppervlakte van 10 km² alwaar zo’n 400 inwoners leven op een hoogte van 540m. De afstand tot Malaga bedraagt 58 km en we bevinden ons op 37 km van de kust. Hier is het aantal zonuren wel iets minder dan in Archez nl. 7,92 uur (of 7 uur, 55 minuten en 12 seconden voor wie het exact wil weten). Salares ligt wel aan de rand van het natuur- en wilde dieren park : Parque Nacional Tejeda. Het ligt eveneens op de Ruta Achitectural Mudejar, een route gewijd aan de architecturale Mudejar bouwkunst.
Gezien Salares van Romeinse oorsprong is en ooit gekend was als “Salaria Bastitanorum” vinden we er nog wat overblijfselen van deze periode waaronder de actueel in renovatie verkerende Romeinse brug. Salares, net zoals veel van de dorpjes in de omgeving, hebben een Moors bezettersverleden met opstand- en vervalperiodes.
Salares kent dan ook (in september) een 2 daags festival “Al-Sarq”, eerder gekend als “Al Shark” ter nagedachtenis van hun Moors verleden en geschiedenis. De dorpelingen versieren het ganse dorp in een Moors dorp waarbij de locals gekleed gaan in Marokkaanse stijl. Markten en muziek begeleid door Noord Afrikaanse dansers spelen, dansen en maken muziek tot diep in de nacht.
Je vindt er eveneens de traditioneel Moorse architectuur terug in de kerk van Santa Ana (met moskee en bijna volledig intakte minaret), een labyrinth van straatjes en steegjes en een kleine olijvenolie fabriek.
Wie voldoende tijd over heeft kan hier ook de “Ruta del Monte” uitproberen of althans een stuk ervan want je neemt hiervoor best wat tijd om deze volledig te exploreren.
Populaire feesten :
– eind januari : Fiesta de San Anton
– 24 juni : Fiesta de San Juan
– eind juli : Feria de Salares
– eind september : Feria de Al-Sarq