Archez

Zoete wijn in colaflessen !  Archez is wat je noemt een slaperig dorpje dat qua sfeer haast niet verder kon afstaan van de drukke Costa del Sol, één bergketen verder naar het zuiden.  Afgezien van het handvol geïnteresseerden die deze route volgen, komen hier nagenoeg geen toeristen.  Archez ligt op een steenworp van het veel drukkere en toeristischere Competa en leeft ook voor een groot deel van de wijngaarden die de heuvels hier domineren.  Archez heeft onmiskenbare Moorse wortels.

De schitterende 16e eeuwse Iglesia de Nuestra Senora de la Encarnacion (OLV kerk van de incarnatie) heeft een typische mudéjar-minnaret, die ouder is en dateert uit de 14e eeuw.  De minaret werd gebouwd op een voormalige moskee door de stam van de Nasriden in dezelfde periode als het Alhambra in Granada.  Deze kerk is een van de beter bewaarde restanten van de mudéjar cultuur.  De lokale zoete wijn is gemaakt van moscateldruiven en de minder fortuinlijke bewoners bewaren deze wijn in plastic colaflessen.  In het centrum kun je een cafe solo drinken in de dorpsbar “El Gordo” of den dikzak (moet er nog zand zijn ?).

Archez is slechts een kleine 5 km² groot en ligt op een hoogte van 435m en op zo’n 55 km van Malaga en 25 km van de kust. De gemiddelde zonneschijn per dag bedraagt 8u en er leven zo’n 425 Archeros in Archez.

Het dorpje ligt op de heuvels van de Sierra Almijara in de provincie van Axarquia op de Ruta Mudejar.

Ook hier houdt men diverse feesten tijdens het jaar met als topper… een summer blues festival !

Archez heeft, net zoals zoveel dorpen langsheen de route, een wirwar aan straatjes en paadjes met de bekende immer witte huisjes die deze paadjes flankeren.

De minaret uit de 13de eeuw van de moskee waarop in de 16de eeuw de huidige kerk van Nuestra Senora de la Encarnacion werd gebouwd. Aan de bel van deze minaret hangt ook een legende vast. Al wie over geen vaste vrijer of vast liefje beschikt kan de toren beklimmen en over de hagedis wrijven op de bel. De hagedis viel destijds in de gieterij waar de bel werd gemaakt en bleef eraan kleven. Wie erin slaagt zal, volgens de legende, binnen het jaar de liefde van zijn leven ontmoeten.

In Archez heb je populaire feesten :

– midden januari : la Fiesta de San Anton
– begin juni : la Fiesta del Corpus Christi
– begin augustus : la Feria de Archez

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?