Canillas de Aceituno

De Andalusische zijderoute.  Ongeveer 7 km verderop ligt Canillas de Aceituno, iets groter en toeristischer dan de vorige dorpjes, maar op en top Spaans.  Het doet zelfs een beetje “stads” aan; mensen zijn chiquer gekleed, restaurants mooier gedecoreerd.  Maar de oude mannetjes op het centrale plein verschillen nauwelijks met die van de andere dorpjes in de omgeving.  In tegenstelling tot wat je zou denken heeft de naam van het dorp niets te maken met het Spaanse woord voor olijf – “aceituna”.  De naam Canillas stamt uit de tijd dat het hier veel riet stond en komt van het Latijnse canillae (plaats waar riet groeit). Het achtervoegsel Aceituno verwijst naar de tijd dat de Moren hier zijde produceerden.  Het Arabische woord voor zijde is namelijk “azzeytun”.  In de omgeving staan nog altijd veel moerbeibomen, stille getuigen van de productie van zijderupsen.  Tegenwoordig leeft Canillas meer van de olijven en de rozijnen die in de herfst liggen te drogen op speciale droogbedden (pasero’s), afgebiesd met afgeronde witgestukte muurtjes.  Je kunt je tocht besluiten op het terrasje tegenover La Casa de Diezmos (met weer die typische tweeling hoefijzerbogen, zoals in Sedella) waar de lokale bevolking haar belasting voor zijde moest afdragen aan de kalief.  Vanuit Canillas vertrok de enige echte Spaanse zijderoute langs het noorden, Alcaucin en dwars door de bergpas van Zafarraya naar het mondaine Granada, waar het hof van de Nasriden was gevestigd in het wereld beroemde Alhambra.  Tip : in de Bar La Sociedad in het centrum van Canillas de Aceituno kan je goed chivo al horno eten (jonge geitenbokjes, lokale specialiteit).

Het dorpje Canillas de Aceituno bestrijkt een kleine 42 km² en ligt op 645m hoogte op 51 km van Malaga en 21 km van de kustlijn. Het dorp herbergt zo’n 3.000 Canilleros (dorpsnaam van een inwoner van Canillas de Aceituno).

Canillas de Aceituno grenst aan niet minder dan 3 natuurparken : Sierra de Tejeda, Sierra Almijara en het Alhama Parque Natural. Nabij Canillas en in de verte zie je het spectaculaire stuwmeer van Vinuela. Canillas ligt op de hoogste berg van Axarquia, La Maroma die zo’n 2.080m hoog is. De natuurlijke bron trekt mensen aan van mijlenver omdat het gerucht er de ronde doet dat het water helend zou zijn bij het drinken ervan. Nabij ligt eveneens de spectaculaire canion van de Almachares rivier (voorzien van picnic en BBQ zone’s).

Bij overschot aan tijd kun je eveneens het nabijgelegen Grota de La Fajara of het Rahije parque natural bezoeken.

Eén van de gekendste activiteiten is het feest van de zwarte pudding – El dia de la Morcilla – ergens op het einde van april. Het feest trekt een zee van mensen aan die worden overspoeld door de duizenden kilos aan gratis pudding begeleid met ruime hoeveelheden bier en wijn.

Je vindt in Canillas ook een waterbron met een Moorse toren genaamd “Reya Morisca” of Moorse koningin. De toren beschikt over bogen in Mudejar stijl. De kerk van de Nuestra Senora del Rosario is van gotische Mudejar stijl, gebouwd in de 16de eeuw en staat bovenaan de dorpsheuvel. Je vindt er schilderijen, sculpturen en voorwerpen van edele metalen. Dit dorp was een schuilplaats voor de Mozarab of katholieken die hun godsdienst trouw bleven gedurende de Moorse Overheersing.

– einde april : dia de la Morcilla
– begin augustus : Feria de Canillas de Aceituno
– eind augustus : Feria de Pasada de Granadillo

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?