Sedella

De poort naar de Sierras!  We rijden verder en komen 4 km verder aan in nog zo’n snoepje.  Sedella, waar zich een bezoekerscentrum van het aanpalende 40.000 hectaren grote natuurpark bevindt.  Vanuit de hoge bergen bevloeien allerhande riviertjes en stromen de “huertos” – groente- en fruitgaarden – in de buurt van het dorp.  We bewonderen de 16e eeuwse mudéjartoren van de kerk van San Andrés en de Casa Torreon – de vroegere burgemeesterwoning : een schitterend historisch pand met een mudéjartoren met 2 identieke hoefijzerbogen.  In een boekje over de geschiedenis van de omgeving lezen we het verhaal over de oude molenaar van Sedella die in de jaren veertig, toen Franco hier de opstandige bevolking uithongerde, op een geheime verdieping in zijn molen altijd een extra voorraad meel opzijhield voor behoeftige families.  De molenaar zou nog altijd leven en heeft zich sinds hij op rust is in het dorpje zelf gevestigd.  De dorpelingen belonen zijn vriendelijkheid van weleer door hem nooit te laten betalen voor zijn tapas en drankjes.  Als je over tijd beschikt dan kun je vanuit Sedella prachtige wandelingen maken in het hoger gelegen natuurpark Sierras de Tejeda.  Almijara y Alhama.

Sedella is zo’n 32 km² groot en ligt op 689m hoogte op 59 km van Malaga en 33 km van de kust. Dit dorp wordt bewoond door zo’n 700 Sedellanos en de zon schijnt er nagenoeg 7 u 54 minuten per dag. Sedella ligt eveneens aan de voet van de Sierra Tejada en de Sierra Almijara bergen.

We kunnen er de Casa Torreon aanschouwen die in een typisch renaissance Mudejar stijl werd opgetrokken. De kerk van San Andres heeft een bewaarde toren uit de 16de eeuw. Nabij de dorpsgrenzen vindt men eveneens nog de resten terug van een militair fort. Nabijgelegen dorpjes als Rubite, Los Valverdes en Castillo de la Luna zijn eveneens een bezoekje waard.

Populaire feesten :

– midden januari : Fiesta de San Anton
– begin augustus : Feria de Sedella

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?