Ruta de la Pasa

Ruta de la pasa (druivenroute) : “Pasa” is vrij vertaald eigenlijk geen druif maar een “krent” of gedroogde druif. Deze 7 steden vormen de hoeksteen van deze route : Totalán, Comares, Cútar, El Borge, Almáchar en Moclinejo.

Deze 62 km lange route geniet van uitzonderlijke klimatologische voordelen. Hierdoor kan men de druiven via een specifiek droogproces tot rozijnen ombouwen. Dit resulteert in de artisanale “moscatel” (wijn met de zachte smaak van bloemenparfum).

Het uitzonderlijke reliëf van deze Spaanse regio heeft destijds bescherming gebracht aan dieven als « El bizco de El Borge », één van de meest gevreesde vogelvrij verklaarden uit de 19de eeuw. Zijn leven diende als inspiratie voor verschillende schrijvers. Vandaag is het geboortehuis (molen) waar Luis Muñoz García alias « El bizco de El Borge » gerestaureerd en tot museum omgebouwd met restaurant en ruraal hotel.

Via deze “ruta de la pasa” zal je ook dorpen ontdekken die de pittoreske, Arabische en charmerijke Andalousische sfeer uitstralen.

Casa Nikita is een uitstekende uitvalsbasis om te genieten van deze “ruta de le pasa” en er de rijke gastronomie te ontdekken.

Te bezichtigen langsheen deze ruta de la pasa :

Het feest van de Chanfaina (traditioneel gerecht van Estramaduro en Andalousië) wordt in november gevierd. Ander feest is het feest van het paard op de 1e mei. Bezoek eveneens de witte kerk Santa Ana alsook de Torre de Salazar, één van de laatste Moorse torens die deel uitmaakte van de defensielijn van de Andalusische kust.

Het feest van de Monfí waar het dorp wordt omgetoverd tot een Andalusische souk met artisanale producten, muziek en dans. Neem ook een kijkje in de kerk « Nuestra Señora de la Encarnación ».

Hier kun je de kerk « Nuestra Señora del Rosario » gebouwd in het begin van de 16de eeuw op de vesten van een oude moskee. Geniet van een wandeling langsheen de witte huisjes en kleine smalle steegjes die destijds door de Moren werden gebouwd. Drink met een gerust hart van de vele waterfonteinen die verspreid liggen over het dorp. Door de geografische ligging kun je in El Borge zowel genieten van een verblijf aan de kust als van een ruraal verblijf. Je ligt amper op 15 min. rijden van de stranden van Torre del Mar en de Rincón de la Victoria.

Bezoek hier diverse musea :
– museum van de gedroogde druif in Almáchar
– museum van El bizco de El Borge (dief van El Borge)
– wijnmuseum in Moclinejo

Geniet van de schitterende panorama vergezichten vanuit Comares – bijgenaamd de balkon van Axarquía – en bezichtig er de vesten van het Arabische verleden zoals het kasteel van « el Aljibe de Mazmúllar », monument van nationale historische en artistieke waarde.

Dit dorp is centraal gelegen in Axarquía en de vele vergezichten zijn samengesteld uit olijfgaarden, amandelbomen, heuvels met wijnranken, groentekwekerijen, citroen- en andere fruitbomen.

Zoals bijna alle dorpen uit deze regio is ook Almáchar Arabisch van oorsprong en behield het zijn typische urbanisatorische structuur van weleer (trappen, smalle steegjes en witte huisjes).

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?