Cultuur Andalusië

Flamenco en stierengevechten behoren tot de Andalusische cultuur want hier vinden ze hun oorsprong. De exacte ontstaansgeschiedenis is niet bekend maar vermoed wordt dat zigeunermuziek als basis vermengd werd met Indiase, christelijke, Joodse en Moorse invloeden.

Stierengevechten zijn een culturele traditie in Andalusië en worden bedreigd in hun voortbestaan vanuit dierenrechten organisaties. De stieren worden speciaal gefokt op moed en vechtlust. Beroemde arena’s staan in Sevilla, Ronda en Córdoba.

Andalusië is ook het land van de sherry, een gealcoholiseerde wijn. De druiven waarvan sherry wordt gemaakt, de Palomino en de Pedro Ximénez druif, worden verbouwd in de buurt van Jerez de la Frontera.

Andalusië | Stieren
Andalusië | Tapas

Bij de sherry worden vaak tapas gegeven, typisch Spaanse aperitiefhapjes. Het zijn smakelijke snacks geserveerd in bars en cafe’s met bier of wijn als een soort casual diner. Aan de kustplaatsen is de visvangst van oudsher een culturele factor, specialiteiten zijn garnalen en tonijn.

Andalusië staat eveneens bekend voor zijn fokkerij van paarden als de Andalusiër en de Lusitano die diep verworteld zijn in de Berber en van grote invloed waren op de fokkerij van vele andere rassen als de Lipizzaner, de Kladruber en de Fries.

In Andalusië is de traditionele siësta voor lange lunches en dutjes rond het middaguur nog steeds in gebruik. Vele openbare plaatsen als scholen en winkelcentra sluiten gedurende een paar uur.

Andalusië heeft de meest bekende festivallen en vakantievieringen in Spanje. In Sevilla vind je de semana Santa met gemaskerde parades en drums en de Feria de Abril, onze Gentse feesten. Er wordt dan een week lang gedronken en gedanst. Andere steden als Malaga (Feria de Malaga) kennen dit eveneens.

Het nachtleven duurt hier tot de zonsopkomst en de straatfeesten worden hier ‘botellones’ genoemd.

Andalusië | Semana Santa