Granada

De stad Granada heeft een oppervlakte van 88 km² waarop zo’n 240.000 inwoners zijn gehuisvest.  Het is de hoofdstad van de provincie Granada, de 4de stad van Andalusië (na Sevilla, Malaga en Cordoba) en de 17de stad van Spanje.  Granada ligt op 738m boven de zeespiegel aan de voet van de Sierra Nevada. Granada ligt op 131 km van Malaga (van Torrox rij je beter via de autosnelweg naar Malaga en zo naar Granada, de afstand is langer maar het rijcomfort beter). Granada geniet van een mediterraan klimaat, hete zomers met temperaturen die 2 of 3 maanden boven de 35°C komen.  In de winter kan het behoorlijk koud zijn voor Spaanse normen en telt men grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht met weinig neerslag.

Ooit was Granada de hoofdstad van de Taifa van Granada en het Rijk van Granada.  Eén van de beroemdste Spaanse monumenten ligt in Granada, het Alhambra!  Een gigantisch paleis vol overblijfselen van de Moorse en katholieke cultuur.  De oude stad is één van de best bewaarde voorbeelden van Almohaden stadsplanning.

Granada is eveneens bekend omwille van zijn prestigieuze universiteit, de Universidad de Granada die samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella één van de belangrijkste studentensteden vormt. Het gebied van Granada was al bewoond in de 8e eeuw voor Christus door Iberische volkeren en heette toen Liturir.  Men vond zelfs sporen terug van een oude verdedigingsmuur uit de 6de eeuw voor Christus.

De val van het Moorse Rijk in 1492 was mogelijks de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Granada en maakte een einde aan de 800 jaar durende islamitische heerschappij.  Na deze val werden de moskeeën omgevormd tot kerken.

De Unesco plaatste zowel het Alhambra, de wijk Albaicin (bekend om de zigeuner flamenco) en de Generalife op zijn Werelderfgoedlijst. De kathedraal van Granada behoort op zijn beurt tot de grootste kerkgebouwen in Spanje en de wereld.

Alhambra en Generalife – Albaicin (oude Arabische wijk met kronkelige straatjes en huizen uit de 14e eeuw) – Bañuelo : Arabische badhuizen – Cartuja : kartuizerklooster, één van de belagnrijkste barokbouwwerken van Spanje – Corral del Carbon : 14e eeuws monument, voormalig Arabisch gastenverblijf gebouwd in 1336 – Hospital Real – Hospital de San Juan de Dios – Kathedraal van Granada (één van de grootste ter wereld) – Koninklijke Kapel (Capilla Real) met graf van de moeder van Keizer Karel – Madrassa : oude Arabische school – Klooster van Hiëronymus (Monasterio de San Jerónimo) – Paleis van Karel V (in het Alhambra) – Palacio de Dar al-Horra – Plaza de las Pasiegas – 10 kerken – museum over Garcia Lorca – museum over Manuel de Falla – archeologisch museum – pracht van Granada wordt benadrukt door de Mexicaanse dichter Franciso de Icaza “Geef een aalmoes, vrouw, want er is in het leven geen ergere straf dan een blinde te zijn in Granada”

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?