La Viñuela

Viñuela is een klein dorp van amper 15 km² met slechts een 130-tal inwoners in de regio Castilië-La Mancha. Het dorp staat vooral bekend om zijn stuwmeer dat kunstmatig is aangelegd en het water opvangt van de rivieren Velez, Guaro en de Seco.

Het meer werd aangelegd om de dorpen tussen Nerja en Malaga van water te voorzien. Zo’n 8500 Ha bewerkte grond moeten van water worden voorzien. De capaciteit van het meer bedraagt 171.000.000 kubieke meter water.

Deze plaats is vooral in trek om zijn vele picknick zones rond het meer voorzien van gemetste barbeques. Op het meer mag gezwommen en aan niet-gemotoriseerde watersporten gedaan worden.

La Vinuela is goed bereikbaar en een aanrader voor een bezoek als zijsprong op je dagexcursie of om te eindigen na je Ruta Mudejar. Je hebt er prachtige vergezichtenop de vallei en de omringende bergen (Maroma). Het meer zelf heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlanders die hierdoor een internationaal karakter krijgt.

De kleine wijngaard (la vinuela) heeft zijn naam ontleend aan een oude inn langs de zijderoute van Vélez-Malaga naar Granada. De oude Inn werd omgevormd tot de huidige ‘La Plaza’ bar. De wijncultuur werd in de 19de eeuw met mondjesmaat omgevormd tot landbouw en veeteelt. De landbouw werd na de pestuitbraak vervangen door citrusteelt.

In deze regio werden – voor het aanleggen van het kunstmatig meer – meer dan 10 archeologische sites gevonden. Deze bevatten, langs de rivier Guaro, prehistorische overblijfselen uit de neolithische tijd (bronzen ovens, stenen werktuigen, decoratieve motieven,…).

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?