Compéta

Competa is een gemeente met een oppervlakte van 54 km² waar ongeveer 4.000 inwoners wonen waarvan de helft buitenlanders zijn.  Vanaf Casa Nikita ben je in een paar minuten in Competa (je rijdt de andere richting uit dan Torrox en 20 minuten later ben je in Competa).

In tegenstelling tot veel andere dorpen ligt Competa genesteld tussen de heuvels en bergen waardoor het vroeger makkelijk verdedigbaar was.  Die ligging is er ook de oorzaak van dat Competa (nog steeds) niet optimaal gevonden wordt door de kusttoeristen.  Tot de komst van de moslims in de 8e eeuw was Competa een ontmoetingsplaats voor commerciële transacties tussen de bewoners van het binnenland (richting Granada) en de kustbewoners.  Deze ontmoetingsplaats was een uitstekende gelegenheid om er naast zijn handelstransacties ook vakantie te nemen (compitalias) en dit is meteen de verklaring van de naam Competa.

De moslims brachten de zijderupsen mee en hiermee leggen we meteen de link met de ruta Mudejar die via Canillas de Aceituno de zijderupsroute tot Granada deed ontstaan.  De eerste documenten waarin Competa wordt vermeld dateren van 29 april 1487 waarin de overlevering van de steden endorpen van de Sierra de Bentomiz aan de katholieke koningen van Vélez-Malaga werden overgedragen.  Toen had Competa zo’n 600 inwoners.

Parkeer je wagen meteen bij het binnenkomen van Competa en loop te voet naar boven.  Eenmaal boven kun je in de zon genieten van een frisdrank of koffie op één van de vele gezellige terrasjes.

In Competa is de kerk het bezoeken waard naast het prachtige natuurgebied van de Sierra Tejeda y Almijara.  Een ideale uitstap voor auto-, fiets- en wandelliefhebbers.  Competa bezit veel kleine en steile steegjes en is bekend voor zijn vele wandelactiviteiten in de wijde regio.  In de winter zijn er nog aangename temperaturen.  In deze regio schijnt de zon gemiddeld 320 dagen per jaar.

In deze regio vind je eveneens de GR242 (Grande Randonnée) van wel 81 km lang.

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?