Velez-Malaga & Torre del Mar

Vélez-Malaga & Torre del Mar zijn elkaars buren. Zij bestrijken een oppervlakte van 158 km² en hebben samen zo’n 80.000 inwoners. Vélez-Malaga is de hoofdplaats van de streek van Axarquia en bestaat uit Vélez-Malaga en Torre del Mar.

Het belangrijkste gebeuren voor de vakantieganger zijn het strand (4 km) met zijn paseo Maritimo (wandeldijk) en het shoppingcenter “El Ingenio” waar je werkelijk bijna alles vindt. El Ingenio is vergelijkbaar met de winkelketen “Auchan” in Frankrijk.

De enorme tram infrastructuurwerken van enige jaren terug bleken een maat voor niets.  Eenmaal de werken achter de rug was niet voldoende geld om de trams aan het rijden te houden waardoor het ganse rollend materieel aan Canada werd verkocht.  De uitbouw ligt er nu troosteloos bij, met dank aan de crisis.

Vélez-Malaga is in de volksmond gekend als Velez en ligt 1 km landinwaarts van Torre del Mar en 26 km van Malaga.  Het is het centrum en de hoofdstad van Axarquia.  De stad Velez ligt in de vallei van de Velez rivier.  Je vindt hier lokale landbouwproducten als wijn, olijven en rietsuiker.

Velez was, ten tijde van de Romeinse overheersing, gekend als Menoba en een belangrijk handelscentrum.  Gedurende 8 eeuwen en tijdens de Moorse overheersing was Velez gekend als Ballix-Mallaca (fort van Malaga) en een belangrijk strategisch, cultureel en commercieel centrum.

Fortaleza – een fort gebouwd in de 13de eeuw op de heuveltop van Arrabal de San Sebastian (oudste stadsdistrict) met een 16 meter hoge toren.

Palacio de los Marqueses de Beniel – in een oude buurt van San Sebastian, nu gemeentelijk eigendom, is opgetrokken in Moorse stijl met een prachtig plafond.

Hospital van San Marcos – opgetrokken in 1487 door de katholieke overheersers.

4 abdijen (San Francisco, Santa Clara, Sant Jose en Las Carmelitas

Iglesia de Santa Maria la Mayor – 16 eeuws en in Mudejar stijl – prachtig plafond

San Juan Bautista kerk – 15de eeuws en in Mudejar stijl met een waardevol retabel in Barok van Berruguete.

ONS VAKANTIEHUIS ONTDEKKEN?